Tips Contoh Menu dan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu


Buat masa ini kita membincangkan tentang Tips Contoh Menudan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu. Pertama, kami akan menjelaskan tentang atkins diet. Kerana diet ini kepunyaan baru dan tidak banyak tahu kepadanya.

Atkins diet adalah diet yang rendah karbohidrat dan tinggi lemak dan protin, biasanya disyorkan untuk penurunan berat badan.

Diet ini menyokong tuntutan bahawa anda boleh menurunkan berat badan dengan memakan protein dan lemak seberapa banyak yang anda mahu, selagi anda mengelakkan makanan yang berkarbohidrat tinggi.

Sejak 12 tahun yang lalu, lebih daripada 20 kajian telah menunjukkan bahawa Diet rendah-karbohidrat yang berkesan untuk menurunkan berat, dan juga boleh digunakan untuk meningkatkan kesihatan misalnya di kalangan pesakit diabetes.

Tips-Contoh-Menu-dan-jadual-Pemakanan-Diet-Atkins-Untuk-Seminggu


Diet Atkins yang pada asalnya telah dinaikkan pangkat oleh seorang doktor yang bernama Dr. Robert c. Atkins, yang menulis buku yang terlaris tentang makanan ini dalam tahun 1972. Sejak masa itu diet Atkins yang menjadi popular di seluruh dunia dan mempunyai banyak buku-buku yang telah ditulis tentang atkins diet.

Pada awal kemunculannya Diet ini dianggap tidak sihat dan dilarang dengan alasan bahawa kandungan lemak tepu kesan buruk ke atas badan. Tetapi Menurut kajian baru tidak semua jenis lemak tidak baik untuk kesihatan. Lemak tidak tepu atau HDL yang biasa juga dikenali sebagai lemak baik yang berfungsi untuk melindungi kesihatan jantung, kawalan gula darah dan yang paling penting menepati tujuan diet atkins yang membantu untuk mengurangkan berat badan.

Apakah Diet Atkins yang Terbukti Penurunan Berat Badan?

Dalam Artikel yang berjudul Tips Contoh Menu dan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu, kami menejelaskan apakah diet atkins itu terbukti? Beribu-ribu orang telah berkata bahawa atkins diet adalah mereka yang berjaya menurunkan berat badan.

Adakah terdapat mana-mana buku rujukan saintifik yang menyatakan demikian?
Ya, diet atkins yang sememangnya terbukti mampu menurunkan berat badan dalam jangka masa yang pendek (3-6 bulan). Diet jauh lebih cepat daripada lain-lain kaedah. Menurut pakar pemakanan dari Amerika Syarikat bernama Wendy Martinson.

Read Also: 10 Tips Diet Yang Seimbang Dan Berkesan Untuk Turunkan Berat Badan

Tetapi dalam jurnal New England perubatan menyatakan bahawa dalam kajian jangka panjang menunjukkan bahawa setahun kemudian mereka lakukan dalam atkins diet tidak mengalami penurunan berat badan dengan kaedah yang berbeza daripada diet diet konvensional yang rendah iaitu lemak.

Wendy juga berkata bahawa makanan dengan kandungan protein juga boleh merangsang insulin.
Keju kadang-kadang boleh mendorong peningkatan tahap insulin lebih tinggi daripada gruel atau tampal.

Jadi walaupun anda akan lebih mengambil daging, jumlah kalori akan berkurangan kerana sekurang-kurangnya pengambilan karbohidrat.

Dalam erti kata lain anda akan mula terpilih dalam memilih pengambilan makanan dalam badan, dan ia akan memberikan anda kesan pengambilan kalori yang berkurangan, apa-apa jenis diet yang anda ikuti.

ATKINS DIET TERBAHAGI KEPADA EMPAT FASA YANG BERBEZA:


1. Fase Induksi

Pada induksi dalam Atkins Diet badan akan membakar lemak yang tersimpan di dalam badan kerana sumber tenaga dalam proses saintifik yang biasa dipanggil untuk Ketosis, kerana kesan daripada penggunaan karbohidrat yang rendah. Untuk membenarkan hanya pada setiap hari menggunakan kira-kira 20 gram karbohidarat, di mana biasanya anda boleh mengambil sehingga 250 gram karbohidrat. 

Pada peringkat ini anda hanya dibenarkan untuk makan makanan yang mengandungi protein tulen (rendah lemak) dan bukan lemak tepu meningkatkan HDL, dan sayur-sayuran tinggi serat.

Diet Atkins fasa induksi berlaku semasa fasa induksi 2 minggu biasa dan di dalam Ini adalah berat badan anda kehilangan akan berlaku dengan cepat.

2. Fase Ongoing Weight Loss

Penurunan berat badan berterusan peringkat kedua adalah peringkat di mana anda melakukan program penurunan berat badan. Kami dibenarkan untuk meningkatkan pengambilan karbohidrat sebanyak 5 gram sehari selama seminggu penuh sehingga kami menemui tahap karbohidrat kritikal untuk menghilangkan berat badan iaitu maksimum jumlah pengambilan karbohidrat yang boleh diminum setiap hari untuk menurunkan berat badan. Di peringkat kedua ini, anda akan membenarkan untuk mengambil karbohidrat sebanyak 25 gram/hari.

Pada peringkat ini, kami juga telah dapat mengambil sesetengah jenis sayur-sayuran dan biji-bijirin penuh, tetapi masih mengambil susu atau bijirin, roti dan kentang.
Atkins diet penurunan berat badan pada peringkat ini adalah peringkat yang paling lama kerana anda akan terus berada dalam peringkat ini ke kiri kira-kira 10 kilogram berat badan dalam kehendak sasaran.

Tips-Contoh-Menu-dan-jadual-Pemakanan-Diet-Atkins-Untuk-Seminggu

3. Fase Pre-maintenance

Pada peringkat ini, kita boleh meningkatkan pengambilan karbohidrat sebanyak 10 gram, sehingga jumlah penggunaan karbohidrat anda 35 gram/hari. Ini adalah berguna bagi melambatkan proses penurunan berat badan dan menyediakan badan untuk memasuki peringkat akhir diet ini. Peringkat yang kita lakukan dalam minggu ini untuk mengekalkan berat badan kita. Makanan pada peringkat ini sudah boleh anda makan tetapi dalam kuantiti yang sangat kecil seperti roti dan pasta.

Yang harus diberikan kepada dalam atkins Diet memberi perhatian pada takat ini adalah jika kehilangan berat badan kemudian berhenti pengambilan karbohidra perlu dipotong kembali supaya berat badan boleh turun kepada golongan sasar yang anda mahu capai.

 4. Fase Lifetime Maintenance

Pada peringkat keempat, iaitu peringkat daripada jangka hayat penyelenggaraan-CARB pengambilan boleh ditingkatkan kepada 45 – 90 gram / sehari, pada peringkat ini bertujuan untuk mengekalkan berat badan kita.

Penyelenggaraan sepanjang hayat adalah fasa akhir yang bertujuan untuk mengekalkan berat badan. Di peringkat terakhir ini, anda telah dibenarkan untuk mengambil makanan karbohidrat tetapi masih dalam lingkungan sempadan di bawah 90 gram sehari. Biasanya anda sedang memakan 250 gram/hari jadi ini adalah yang ketiga penggunaan karbohidrat biasa biasa anda.

CONTOH MENU UNTUK SEMINGGU DIGALAKKAN APABILA MENJALANKAN DIET ATKINS.


Menu ini sangat sesuai untuk fasa pertama induksi, atau anda adalah dinasihatkan untuk menambah lebih banyak sayur-sayuran dengan rendah karbohidrat dan sesetengah buah-buahan apabila anda bergerak ke fasa kedua dan sebagainya.

1. Isnin
• Breakfast: telur dan sayur-sayuran, goreng dalam minyak kelapa.
• Makan tengahari: Salad ayam dengan minyak zaitun, dan segenggam kacang.
• Makan malam: Steak dan sayur-sayuran.

2. Selasa
• Sarapan Pagi: Bacon dan telur.
• Makan tengahari: sisa ayam dan sayur-sayuran dari malam sebelum.
• Makan malam: Cheeseburger (tiada bread), sayur-sayuran dengan mentega.

3. Rabu
• Sarapan Pagi: Omelet dengan sayur-sayuran, goreng dalam mentega.
• Makan tengahari: salad dengan sedikit minyak zaitun udang.
• Makan malam: daging, goncang dengan sayur-sayuran.

4. Khamis
• Breakfast: telur dan sayur-sayuran, goreng dalam minyak kelapa.
• Makan tengahari: tumis sisa dari makan malam.
• Makan malam: ikan Salmon dengan mentega dan sayur-sayuran.

5. Jumaat
• Sarapan Pagi: Bacon dan telur.
• Makan tengahari: Salad ayam dengan minyak zaitun dan segenggam kacang.
• Makan malam: Meatball dengan sayur-sayuran.

6. Sabtu
• Sarapan Pagi: Omelets dengan pelbagai sayur-sayuran, goreng dalam mentega.
• Makan tengahari: Bebola daging yang diliputi dari malam sebelum.
• Makan malam: daging babi dengan sayur-sayuran.

7 minggu.
• Sarapan Pagi: Bacon dan telur.
• Makan tengahari: sisa babi dari malam sebelum.
• Makan malam: panggang sayap ayam, dengan beberapa salsa dan sayur-sayuran.

Well itu adalah Tips Contoh Menu dan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu yang anda boleh cuba. Lakukan di rumah tanpa bantuan ubat-ubatan-ubat-ubatan atau kelangsingan tubuh badan. Cara ini menjadikan tubuh lebih sihat, selamat dan anda boleh terus sebagai sebuah corak kehidupan sihat di rumah.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tips Contoh Menu dan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu"

Posting Komentar