Menu dan Pemakanan Diet Atkins Bulan Puasa


Baik buat masa ini kita akan membincangkan Menu dan makan sebulan puasa Diet Atkins yang baik. Sebaik-baiknya anda perlu memahami ini sebelum bermula

Anda bercadang untuk menurunkan berat badan? Yang paling biasa mendengar jawapan pergi pada diet. Diet sebenarnya boleh dibuat bila-bila masa anda berasa memerlukannya, dan juga ia harus diperhatikan keadaan kesihatan anda sendiri serta pengambilan makanan atau minuman yang dimakan.

Jenis pemakanan yang disyorkan, Atkins diet menjadi salah satu daripada yang dikendalikan oleh beberapa orang. Mereka menjalankan diet walaupun ketika berpuasa. 

Sebelum mendapat tahu bagaimana diet Atkins ketika berpuasa, ia adalah lebih baik untuk mengetahui terlebih dahulu Apakah Atkins diet.

Atkins diet diet ialah jenis yang diperkenalkan oleh Robert Atkins. Diet yang menekankan untuk mengurangkan penggunaan karbohidrat, tetapi menambah sebahagian daripada lemak dan protein. Walaupun ia mungkin kedengaran agak berisiko untuk anda kerana lemak plus, tetapi pada sesetengah orang, diet yang telah berjaya mengurangkan berat badan. 

Sekurang-kurangnya ia dikatakan oleh pakar pemakanan dari Amerika Syarikat, Wendy Martison. Beliau berkata bahawa diet Atkins yang telah berjaya untuk jangka masa pendek, kira-kira 3-6 bulan.

Mei memang bukan semua lemak adalah buruk, Terdapat juga lemak baik atau lemak tak tepu (HDL). Lemak jenis ini masih diperlukan oleh badan yang berfungsi untuk melindungi kesihatan jantung, kawalan gula darah, dan membantu mengurangkan berat badan.

Atkins Diet yang dianggap oleh mengurangkan karbohidrat, maka proses pembakaran lemak adalah dinilai dengan lebih berkesan. Kerana mengurangkan karbohidrat di dalam badan, maka badan akan memberi keutamaan kepada pembakaran lemak sebagai sumber tenaga, termasuk lemak rizab. Ia juga akan menggalakkan penurunan berat badan.

Menu-dan-Pemakanan-Diet-Atkins-Bulan-Puasa


Diet Atkins yang mempunyai empat fasa, iaitu:

Fasa 1 (induksi)

Fasa induksi adalah tempoh Bilakah badan menggantikan sumber tenaga daripada karbohidrat kepada lemak. Proses ini dipanggil untuk ketosis. Dalam fasa ini, anda akan perasan kehilangan berat badan dengan cepat. Semasa fasa ini, anda tidak digalakkan untuk mengambil lebih daripada 20 gram karbohidrat dalam tempoh 2 minggu. Kami mengesyorkan bahawa anda mengembangkan makanan yang mengandungi lemak sihat, tinggi protein, rendah-karbohidrat sayur-sayuran hijau dan untuk mempercepatkan penurunan berat badan.

Lain-lain berpendapat, fasa induksi, anda hanya dibenarkan untuk mengambil karbohidrat yang bersih tanpa serat setiap hari. Walaupun makan disyorkan perlu sentiasa terdapat tiga hidangan tambahan protein dan lemak.

 Fasa 2 (menatang)

Dalam fasa ini, perlahan-lahan Tambah pengambilan kacang, biji benih, sayur-sayuran dan buah-buahan, low-carb diet anda. Anda boleh makan makanan ini lebih atau kurang 15-20 gram setiap hidangan. Anda masih juga perlu mengelakkan makanan yang mengandungi banyak gula. Fasa ini dijalankan sehingga berat sasaran yang dikehendaki adalah kurang kira-kira 4.5 paun.

Read Also: 10 Tips Diet Yang Seimbang Dan Berkesan Untuk Turunkan Berat Badan

 Fasa 3 (Fine tuning)

Fasa ini ialah apabila anda hampir mencapai berat badan yang anda mahu. Bagi nasihat, kami cadangkan anda menambah pengambilan secara beransur-ansur karbohidrat ke anda diet kira-kira 10 gram berat anda turun perlahan-lahan. Ada juga dicadangkan untuk menambah berpati sayur-sayuran, serelia yang utuh, dan juga susu. Fasa ini berakhir selepas berat sasaran dicapai dan dikekalkan selama kira-kira empat minggu.

Fasa 4 (penyelenggaraan)

Dalam fasa ini, anda boleh makan pelbagai jenis karbohidrat sihat kerana badan anda sudah mentolerirnya tanpa menaikkan berat badan. Fasa ini adalah fasa pembelajaran untuk mengekalkan berat yang pernah dicapai. Anda juga boleh terus pola pemakanan dalam fasa ketiga.

Disebabkan oleh kesan diuretik diet sekatan karbohidrat, biasanya berat badan akan turun dengan lebih cepat. Tetapi penurunan yang drastik, boleh membuat anda merasa suasana penat, tidak stabil, dan lesu.

Apabila anda memulakan Atkins diet sewaktu berpuasa, adalah disyorkan anda terus minum air kosong. Berdasarkan pengalaman orang yang membuat diet Atkins dalam berpuasa, mereka berkata lihat menu pada waktu Sahur dan puasa. Sewaktu makan, anda boleh makan ayam 3-piece ditambah pula dengan salad sayur-sayuran dan mayones. Jangan lupa air putih dan 2 cawan teh hijau.

Bagi mereka yang berminat, anda boleh mengikuti menu diet Atkins yang boleh dimakan ketika bulan puasa.

Menu-dan-Pemakanan-Diet-Atkins-Bulan-Puasa


Menu Atkins Diet (Sahur dan berbuka)

Menu Sahur:
2 keping ayam/ikan (GORENG)
1 telur rebus
Kacau sayur goreng

Menu Berbuka
Sup daging/ayam
Telur scrambled
Sayur-sayuran

Untuk memudahkan anda menentukan apakah makanan yang boleh digunakan pada diet Atkins, jenis makanan berikut.

 • Daging: daging, daging babi, kambing, ayam, bacon, dan lain-lain.
 • Makanan laut: ikan salmon, sardin dan lain-lain.
 • Telur: telur berada dalam sihat yang mengandungi omega-3
 • Sayur-sayuran Low-carb: kale, bayam, brokoli, asparagus.
 • Tenusu lemak penuh: mentega, keju, yogurt krim, lemak penuh.
 • Kacang: badam, macadamia, walnut, benih bunga matahari.
 • Lemak yang sihat: minyak zaitun extra virgin, minyak kelapa, minyak avokado dan alpukat.
Read also: Tips Contoh Menu dan jadual Pemakanan Diet Atkins Untuk Seminggu

Selain daripada makanan yang disyorkan untuk kegunaan, Terdapat juga senarai makanan yang perlu dielakkan semasa anda sedang Atkins diet. Makanan yang termasuk:


 • Gula: minuman ringan, jus buah-buahan, kek, gula-gula, Aiskrim dan sebagainya.
 • Keseluruhan-bijirin: gandum (gandum), barli, Rai, didapati, beras.
 • Minyak sayur-sayuran: minyak kacang soya, minyak jagung, minyak canola, dan beberapa orang yang lain.
 • Minyak tepu: biasanya didapati dalam makanan yang diproses dengan perkataan 'hydrogenated' pada komposisi carta.
 • Makanan yang dilabel 'diet' dan rendah lemak atau rendah lemak (ini adalah kerana makanan ini tinggi kandungan gula).
 • Sayur-sayuran tinggi karbohidrat: lobak merah, turnips (hanya apabila fasa induksi).
 • Buah-buahan karbohidrat tinggi: pisang, epal, oren, buah, anggur (hanya apabila fasa induksi).
 • Kanji: kentang, yams (hanya apabila fasa induksi).
 • Legumen: lentil, chickpea (hanya apabila fasa induksi).
 • Supaya diet boleh berjaya menurunkan berat badan yang diingini, adalah disyorkan anda menggunakan Atkins diet sebagai alasan untuk makan steak, keju atau makanan yang tinggi protein (juga lemak) lain-lain tanpa kawalan. Sebaik-baiknya, juga berbeza dengan sumber protein dan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang rendah karbohidrat, ikan yang disyorkan, sebagai contoh: Taugeh, cendawan, saderi, lada sulah, radishes, asparagus, cauliflower, bayam dan terung.


Menurut pakar pemakanan ini, anda boleh menggunakan Atkins diet sebagai langkah pertama untuk program penurunan berat badan, diet telah dilakukan tetapi tidak lebih daripada 14 hari.

Well itu adalah perkara tentang Menu dan pemakanan Diet Atkins Bulan Puasa sahabat perlu tahu. Semoga anda yang berjaya menjalankannya


Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Menu dan Pemakanan Diet Atkins Bulan Puasa"

Posting Komentar